Chauvin N. Nerella

Depresszió

Updated: Jan 23, 2023

A depresszió súlyos és néha életveszélyes probléma, amely rendkívüli szomorúságot, soha el nem múlónak tűnő levertséget, kedvtelenség érzést és kétségbeesést okoz azoknak az embereknek, akiket ez az állapot érint.

Mi a depresszió?

A szomorúság vagy a levertség normális reakció lehet bizonyos eseményekre. Amikor azonban ez az érzés napokig tart és a reménytelenség, a tehetetlenség és néha az öngyilkossági gondolatok érzése kíséri, akkor már nem hangulatállapotról beszélünk, hanem olyan betegségről, amely potenciálisan életveszélyes következményekkel jár, mint a depresszió.

Melyek a depresszió tünetei?

A depresszió diagnózisa a páciens gondos és alapos anamnézisét és értékelését igényli. Bizonyos jeleknek és tüneteknek meghatározott ideig jelen kell lenniük a DSM-5 (Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve) szerint, a kritériumok teljesítése és a depresszió diagnózisának felállítása érdekében.

Tünetek:

• a páciens energiaszintjének változásai

• többet alszik vagy nem tud jól aludni

• étvágytalanság és fogyás vagy fokozott étvágy és súlygyarapodás

• problémák a koncentrációval, memóriával

• az általában örömet okozó tevékenységek iránti érdeklődés és élvezet elvesztése

• változások a szexuális étvágyban (libidó)

Ezenkívül az olyan tényezők, mint a korábbi depresszió vagy más mentális egészségügyi rendellenességek, az alkohol- és kábítószer -használat, valamint a genetikai és családi anamnézis, rendkívül fontosak és hasznosak a tünetek értékelésében. Lényeges az egyén szociális helyzete is, például jelenlegi kapcsolatai, karrierje, valamint a közelmúltban előforduló stressztényezők vagy a depresszió kialakulásának lehetséges kiváltó okai.

Egy terapeuta olyan mint egy jó nyomozó, mindig azt kérdezi: „Miért most?”

Vannak különböző típusú depressziók?

A depressziónak több altípusa van. Például létezik a krónikus, alacsony fokú, hosszú távú karakteralapú depresszió, az úgynevezett dysthymiás rendellenesség (nyomott hangulat), és a bipoláris depresszióban szenvedő betegek hangulata szélsőséges ingadozásokat mutat, így depressziós zuhanásaik váltakozhatnak eufóriás időszakokkal.

Más betegek depressziót tapasztalhatnak, amelyet egy alapbetegség, például krónikus fájdalom vált ki. A kábítószerrel való visszaélés és egyes gyógyszerek szintén depressziót okozhatnak.

A gondolkodás súlyosan torz formái, amelyeket klinikailag súlyos depressziós rendellenességnek neveznek, pszichotikus jellemzőkkel, kísérhetik a depressziót. Az ilyen típusú depresszió, valamint az öngyilkossági gondolatokkal járó depresszió pszichiátriai vészhelyzetet jelent, és azonnali orvosi ellátást igényel.

A depresszió pontos és helyes diagnózisa, valamint az altípus azonosítása elengedhetetlen a megfelelő kezelési döntések meghozatalához, és elengedhetetlen a jó mentális egészség helyreállításához.

KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉG

NEUROFEEDBACK és BIOFEEDBACK

A biofeedback a depresszió hatékony kezelési módjaként is megjelent. A biofeedback itt is támogathatja a viselkedési beavatkozások céljait. HRV biofeedback terápiát követően a betegek alacsonyabb depressziót és szorongást mutatnak.

HRV BIOFEEDBACK

Egy viszonylag új biofeedack módszer a pulzusszám variabilitási kezelés. A közhiedelemmel ellentétben az egészséges szívverést bizonyos ritmuszavarok jellemzik. Ezeket a szabálytalanságokat olyan hatások okozzák, mint az érzelmek, a stressz vagy a légzés.

Képzeljünk el "egy félelmet". Az egészséges szívnek képesnek kell lennie alkalmazkodni az ilyen hatásokhoz.

Ez a képesség számos betegségben korlátozott, például depresszió vagy különösen stresszes események után. A pulzusszám változékonyságát diagnosztizáljuk (milyen jól tud reagálni a páciens szíve), és oktatjuk. A legtöbb esetben az úgynevezett légúti sinus aritmia képzést végezzük. Ez bonyolultnak hangzik, de csak a szívverés és a légzés harmóniáját jelenti.

A biofeedback HRV növelésének előnyei:

  • A vérnyomás és a hőszabályozás normalizálódik

  • Az agy szinkronba kerül a szívvel,
     
    ezáltal jobb kognitív funkciókat teremt

  • Erősíti az immunrendszert

  • Normalizálja a pulzust

  • Növeli a pozitív érzelmeket

  • Relaxált állapot elősegítése

A biofeedback HRV alkalmazási területei a praxisomban:

  • stressz kezelés

  • stresszbetegségek

  • depresszió

  • szorongás

  • figyelemzavar

A HRV tréning tulajdonképpen légzéstréninggel támogatott pulzusnormalizálás.

A légzésterápia, egy individuális légzésgyakorlat elsajátítása révén valósítható meg. Először számítógép segítségével a páciens megtanulja, mi a számára megfelelő légzésritmus, mely az ő szervezetében leginkább növeli a szívfrekvencia változékonyságát, melyet később már számítógép nélkül is tud alkalmazni.

A légzésterápia alkalmával, az egyik ujjra egy BVP érzékelő kerül, mely a pulzusszámot érzékeli, a másik szenzor a has köré, a köldök fölé van rögzítve egy flexibilis öv segítségével, mely a légzésszámot és intenzitást rögzíti. A két jelet a szoftver feldolgozza, és vizuális, akusztikus jelek formájában visszajelzi a páciensnek. Az így megtanult légzést bárhol tudjuk gyakorolni.

A HRV kezelés során a légzés és a szívműködés harmonikus együttműködésével a teljes test kiegyensúlyozott üzemmódba kapcsol. Ez az élettani alaphelyzet a szívkoherencia állapot.

Az Ergoterápia Praxisban, NeXus10 eszközt használok, Biotrace és Kubios szoftverrel.

Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, keress bizalommal, segítek!

Időpontot e-mailben tudsz foglalni: rehab@ergoterapeuta.hu


 

48