top of page

A perimenopauza nem az öregedésről szól!


A perimenopauza különbözik a menopauzától. A menopauza az az életszakasz, amely egy évvel az utolsó menstruáció után kezdődik. A tünetek, ha egyáltalán jelentkeznek, többnyire a perimenopauzában jelentkeznek és átmenetiek.


Mielőtt belekezdünk a téma lényegébe, egy fontos pozitívumot szeretnék megosztani veled, ne csüggedj olvasás közben: egy kis segítség, egy tipp vár Rád a cikk végén!


biofeedback perimenopauza
A perimenopauza másnéven a „második pubertás kor” a menopauza (klimax) előtti két-tíz évet jelenti.

Az utolsó menstruáció általában a 45 és 55 év között van, tehát a perimenopauza "normál évei" legfeljebb tíz évvel hamarabb kezdődhetnek – akár 35 évesen is.


Más szóval, ha 1988 előtt születtél, akkor perimenopauzában lehetsz, és mégis viszonylag fiatal vagy. Éppen ezért a perimenopauza nem az öregedésről szól, hanem a hormonrendszer fontos (és elkerülhetetlen) újra kalibrálásáról.A menopauza időpontja genetikai eredetű

A menopauza olyan régóta fennáll, amióta emberek vagyunk, és ez nem a hosszú élet véletlen következménye. Egyes történészek szerint a menopauza akár a hosszabb emberi élettartam kialakulásának hajtóereje is lehetett.


Mi nők, genetikailag arra vagyunk programozva, hogy körülbelül abban a korban érjük el a menopauzát, mint az Édesanyánk vagy női rokonaink. A legtöbb nő ezt a fiatalabb kor végén éri el, a 40-es évek közepén. Ez nem jelenti azt, hogy gyorsabban öregszel, mint a barátaid!


Ha genetikailag úgy vagy "beprogramozva", hogy a menopauzát az idősebb kor végén (50-es évek közepén) éred el, akkor a perimenopauza az öregedéssel párhuzamosan zajlik, de ezt még mindig nem az öregedés okozza.


Végül, ha 40 éves kor előtt éred el a menopauzát, ez esetben a korai menopauza az elsődleges petefészek-elégtelenség egészségügyi állapota miatt áll fenn, és ez szintén nem az öregedésről szól.Hogyan lehet diagnosztizálni a perimenopauzát?

A menopauza (beleértve a korai menopauzát is) két magas FSH-érték alapján (több mint 40 NE/L) diagnosztizálható, legalább egy hónapos különbséggel.


A perimenopauza nem diagnosztizálható FSH-val vagy más laboratóriumi vizsgálattal. Ehelyett az életkor és a tünetek alapján diagnosztizálják. Jerilynn C Prior kanadai endokrinológus professzor szerint egy középkorú, rendszeres ciklusú nő valószínűleg perimenopauzában van, ha a következő kilenc változás közül bármelyiket észleli:

  • erős és/vagy hosszabb menstruáció kezdete

  • rövidebb menstruációs ciklus (<26 nap)

  • fájdalmas, duzzadt vagy csomós mellek

  • alvás közbeni ébredés (hajnal 3-4 körül)

  • fokozott menstruációs görcsök

  • menstruáció előtti éjszakai izzadás

  • új vagy jelentősen megnövekedett migrénes fejfájás

  • új vagy fokozott premenstruációs hangulatváltozások

  • súlygyarapodás a testmozgás vagy az étkezés megváltoztatása nélkül


Más szóval, ha idősebb vagy mint 38, és legalább három tüneted van ezen a listán, akkor valószínűleg perimenopauzában vagy.Melyek a perimenopauza hormonális változásai?

A perimenopauza korai szakaszában a legnagyobb változás az alacsonyabb progeszteronszint a rövidebb luteális fázisok és több anovulációs ciklus miatt. Az alacsonyabb progeszteronszint hozzájárul a szorongáshoz, a mellfájdalmakhoz, a szívdobogáshoz, az éjszakai izzadáshoz, a gyakori migrénhez és az őrült, nehéz menstruációhoz. A progeszteron csökkenésével egyidejűleg az ösztrogén a normálérték háromszorosára emelkedik, ami hozzájárul az ingerlékeny hangulathoz, az emlőfájdalmakhoz és az erős menstruációhoz. Megjegyzés: a szorongás-depresszió témában hamarosan indul egy 5 napos INGYENES mini tanfolyam - a csoporthoz csatlakozás és további részletek itt.TIPP: a terápiás kezeléseket illetően és itt zárójelben értem a terápiás kezelést, a szorongás, az ingerlékeny hangulat, a fokozott stressz érzés, az alvást illető problémák terén a HRV BIOFEEDBACK csodákat tesz a női pácienseimmel. Ha szeretnél többet megtudni a HRV-ről, itt olvashatsz róla bővebben.Amennyiben van kérdésed vagy időpontot szeretnél segítő beszélgetésre, biofeedback - neurofeedback kezelésre, keress bátran az alábbi elérhetőségeken.


T.: 06.30.77.686.04

E-mail: rehab@ergoterapeuta.hu
Források:136 views
bottom of page