top of page

Természetes "gyógyszerek" szorongásra - biofeedback - neurofeedback


pszichológia biofeedback
Az időnkénti szorongás a modern élet normális reakciója.

Az idegrendszered a szorongáson keresztül tudatja veled, hogy a jövőnek vannak olyan aspektusai, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Egyes embereknél a szorongás állapota viszont olyan mértékben megnövekedett, hogy hatással lehet a mindennapi helyzetekre, cselekedetekre és a kapcsolatokra. Biofeedback és neurofeedback segítségedre lehet!


Amikor a szorongás rendszeresebben eluralkodik rajtad, egy idő után tudatosodik benned és észreveszed, hogy nem tudsz kiszabadulni az érzésedből, pánikrohamot tapasztalhatsz, illetve előfordulhat, hogy a szorongás miatt nem tudsz elaludni éjszaka, akkor itt az ideje, hogy segítséget kérj a leküzdéséhez. A bejegyzés végén lesz egy kis segítség!A szorongás etiológiája

A szorongás különböző időpontokban tapasztalható különböző embereknél, és teljesen normális válasz lehet egy egyszeri stresszes időszakra vagy aggasztó eseményre.


Egyesek számára azonban a szorongás tartósan fennmaradhat, és krónikus mentális egészségi állapottá válhat. Ebben az esetben a krónikus szorongás kiváltó okai többtényezősek, beleértve a genetikai hajlamot, a bélrendszer egészségét, a munkahelyi stresszt, a traumás életeseményeket, a családi vagy kapcsolati problémákat, a bántalmazást és a fizikai betegségeket.


Az alacsony önértékelés és/vagy perfekcionizmus személyiségjegyei szintén hajlamosíthatják az egyéneket a szorongás megtapasztalására, ezért a szorongás csökkentésének illetve megszüntetésének a kulcsa, ezen kiváltó okok kezelésében rejlik. Azonban a nagy életváltozások vagy a nagy érzelmek feldolgozása gyakran időt vehet igénybe, és nem mindig lehet azonnal helyrehozni.


Mit tehetsz tehát minden nap annak érdekében, hogy csökkentsd a tüneteidet és javítsd az adott pillanatban való megbirkózási képességedet? Ezekben az esetekben nagyon fontos lehet olyan eszközök összegyűjtése, amelyek segítenek kezelni és csökkenteni a tüneteket.A tünetek lehetnek fizikai és emocionálisak is

A szorongás tünetei nagyon nyugtalanítóak lehetnek. A pulzusod felgyorsul, az elméd pörög, és már nem tudsz tisztán gondolkodni. Bár mindenki máshogy éli meg a szorongást, van néhány gyakoribb tünet, amire figyelni kell.


Fizikai tünetek:

• szapora szívverés;

• hőhullámok, izzadás

• légzési nehézségek

• gyakori gyomor-bélrendszeri zavarok

Emocionális tünetek:

• túlzott aggodalom, pánik, félelem vagy bűntudat érzése

• megszállott gondolkodás és viselkedés

• túlgondolás, türelmetlenség, halogatás


Pácienseimen nap mint nap tapasztalom, hogy a természetes kezelési módszerek mint például a HRV biofeedback – légzésterápia vagy az EMG biofeedback terápiás kezelések mennyire hatékonyak a szorongás leküzdésében, mind akutan, mind a szorongás hosszú távú szabályozásában.


A stresszreakciónak ez a hosszabb távú modulálása különösen hasznos, mivel az agy nehezen tudja felépíteni a megoldás-központú és proaktív gondolatokat, amikor folyamatosan „harcolj vagy menekülj” túlélési módban van. Ez azért fontos, mert a gondolati mintái feletti irányítás lehetővé teszi olyan stratégiák és rutinok létrehozását, amelyek elsősorban a szorongás kiváltó okait kezelik.


Kapcsolódó cikkek:

Én itt látom a biofeedback, a neurofeedback és az ergoterápia valódi erejét, amelyekről a fenti linkeken olvashatsz. Ezek a terápiák nem tudnak visszafordítani egy traumás életeseményt, de megnyugtatják az elmét, támogatják a testet, és lélegzetvételnyi teret adnak az ok kezelésére.


A természet nyugtató ereje

Ha nyitott vagy a „természetes gyógyszereket” illetően, alább egy összeállítás ami segíthet. A rengeteg elérhető étrendi és életmódbeli beavatkozáson kívül számos tápanyag és gyógynövény is elérhető, amelyek megnyugtatják az idegrendszert és táplálják a stresszes testet és lelket.Íme a 8+1 kedvencem:

Magnézium:

Amikor szorongsz, a szervezet aktívan eltávolítja a magnéziumot. A magnéziumhiány viszont még több stresszhormon felszabadulásához vezet. A magnéziumhiány hátrányosan befolyásolja a serkentő neurotranszmittereket, például a szerotonint és az acetilkolint és a stresszhez kapcsolódik. A magnézium, a B-vitaminok, a C-vitamin és a cink szükségesek a stresszválasz szabályozásához, úgymint a neurotranszmitterek termeléséhez.


Ezenkívül a magnézium-biszglicinát is számos előnnyel jár. Csökkenti a fizikai feszültséget, és a szervezetnek neurotranszmitterek, például szerotonin termeléséhez is szükséges. Ezenkívül a magnézium-biszglicinát a magnéziumot glicinnel kombinálja, lehetővé téve a magnézium gyorsabb és alaposabb felszívódását (a magnézium más formáihoz képest), ami jobb szorongáscsökkentő előnyöket biztosít. További bónuszként a glicin növelheti a nyugalom érzését is.


A magnéziumhiány gyakori, különösen a stresszes és szorongó embereknél, ezért fontold meg a magnézium-biszglicinát kiegészítéséről, hogy biztosan megkapd, amire szükséged van.

Glicin:

Elősegíti az idegrendszerre gyakorolt ​​gátló hatást. Ez az aminosav különösen előnyös az alvásminőség javításában. Mivel a szorongás gyakran megzavarja az alvást, és a rossz alvás a szorongás elsődleges kiváltó oka, a jó éjszakai alvás nagyban hozzájárul a szorongás csökkentéséhez.B vitaminok

Az adrenalin neurotranszmitter és a kortizol mellékvese hormon a stressz elsődleges hajtóereje a szervezetben. Mindkettő szintéziséhez B-vitaminokra van szükség, a szorongás ezért növeli a szervezet e vitaminok iránti igényét.

B-vitaminokra is szükség van ahhoz, hogy az agy számos kulcsfontosságú szorongásoldó neurotranszmittert termeljen, mint például a dopamin, a szerotonin és a gamma-aminovajsav (GABA).

A B-komplex szedésével támogathatja szervezetét a fokozott stressz idején, miközben nyugtató agyi vegyi anyagok termelését.

Cink

Ez a tápanyag nélkülözhetetlen a szorongással összefüggő stresszválasz modulálásához. A cinkszint a generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél hiányosak. Az akut stressznek való kitettség megnöveli a cinkszükségletet, ha az étrendünkben nincs elegendő cink, hiány alakulhat ki.


Golgotavirág

Ez a gyógynövény fantasztikusan növeli a GABA fő szorongásoldó neurotranszmitter aktivitását, és mindezt anélkül, hogy álmosságot okozna.

Ziziphus

Ez a gyógynövény gátolja az agyban a stressz során fellépő túlzott stimulációt; csillapítja a szorongást, frusztrációt és ingerlékenységet, és elősegíti az alvást.

Kava

Ez a gyógynövény nyugtatja az idegrendszert, miközben gyógynövényi izomlazítóként is működik. A káva és a golgotavirág szinergikusan működnek együtt, ezért ezeket általában gyógynövényes formulába is lehet kapni. Különösen hasznos azoknak, akiknek izomfeszülést éreznek a stressz miatt, pánikrohamot tapasztalnak, és éjszaka nem tudnak aludni. Az izomfeszülés kezelésére az EMG biofeedback-re esküsznek a pácienseim.

Withania - álombogyó

A szorongás aktivizálja az idegrendszert, hogy harcba szálljon. Napokig tartó szorongás után az idegrendszer megrekedhet ebben a stresszes állapotban, és a legjobb próbálkozások ellenére sem tud természetes módon megnyugodni. Az álombogyó egy hihetetlen gyógynövény, amely táplálja és helyreállítja a természetes stresszválaszt azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, támogatja a mellékveséket és csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol termelését. Ez a gyógynövény erősen ajánlott szinte mindenkinek, aki folyamatosan kimerültnek és fáradtnak érzi magát.

Megjegyzés: ha olyan gyógyszereket szedsz, mint például a benzodiazepinek, melyek csökkentik a szorongást, ne aggódj, vannak olyan gyógynövények, amelyek biztonságosan használhatók gyógyszerek mellett. Mindig konzultálj a kezelő orvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy a természetes gyógyszerek biztonságosak a gyógynövényes gyógyszerekkel együtt.


Amennyiben szeretnél egy biofeedback illetve neurofeedback vizsgálatot, kérj időpontot e-mailben a rehab@ergoterapeuta.hu vagy telefonon a 06.30.123.77.60 elérhetőségen.


Remélem, hogy hasznos volt a cikk, és köszönöm, hogy elolvastad.


Ha tetszett a cikk, küld el a barátaidnak, szeretteidnek, hogy ők is értesüljenek a leírt terápiák és természetes kezelések lehetőségéről.


133 views

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page