top of page

Demencia vagy krónikus stressz?


10 JEL, AMI MÁR A DEMENCIA KORAI STÁDIUMÁBAN IS MEGFIGYELHETŐ.


A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, és a fokozatos elbutulást jelenti. A lehető legegyszerűbben úgy lehet elmagyarázni a demencia lényegét, hogy az agyban található idegsejtek funkciója károsodik, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak és a betegek az összetett feladatokat nem képesek végrehajtani. 60 éves kor fölött egyre gyakrabban észlelhető, de a folyamat már jóval korábban elkezdődhet.Memóriazavar, feledékenység

Ez az egyik legjellemzőbb tünet, amire fel kell figyelni. Az öregedéssel természetesen vele járó tünet lehet az emlékezet romlása, de figyelmeztető jel lehet, ha a betegnek később sem jutnak eszébe bizonyos dolgok.


Nehézségek a problémamegoldásban, tervezésben

Gyanús tünet, ha a korábban jól működő tennivalók elintézése illetve kivitelezése romlik, például a korábban sokszor megfőzött ételt nem tudja elkészíteni, a boltban nem tudja kiszámolni a fizetendő összeget, vagy eltéved hazavezetés közben.


Probléma az egyszerű feladatok elvégzésében

A demens személy nehéznek találhat olyan korábban rutinszerűen végzett tevékenységeket, mint a televízió, a telefon vagy a számítógép kezelése, vagy akár egy tea elkészítése. Ezek a nehézségek otthon és a munkában is jelentkezhetnek.


Időbeli és térbeli tájékozódási zavar

A demencia megnehezíti az időbeli tájékozódást, sőt, később gyakran teljesen felborítja az időérzékelést, még a múlt és a jelen megkülönböztetése is gondot jelent. A térbeli tájékozódás zavara is fontos figyelmeztető jel.


Probléma a vizuális információ feldolgozásával

Az olvasás, a távolságok megítélése vagy a színek megkülönböztetésére való képesség is romolhat, ilyen jellegű korai jeleknél mérlegelni kell, hogy szabad-e autót vezetnie az érintetteknek.

A beszéd- és az írás zavarai

A demens ember nehezen vesz részt egy társalgásban, mert könnyen elfelejti, mit mondott korábban ő vagy más. Ugyanígy romolhat a kézírás olvashatósága, nyelvtani helyessége.

A tárgyak helyének elfelejtése

Az érintett gyakran nem emlékszik rá, hol hagyta a mindennapi tárgyait, például távirányítót, dokumentumokat, pénztárcát, kulcsokat, és az is előfordulhat, hogy másokat vádol lopással.


Romló döntési- és ítélőképesség

Egyre nehezebbé válik annak megítélése, hogy mi lehet jó és rossz döntés. A demens személy hajlamos sok pénzt adni valamiért, amire nincs szüksége, akkor elhanyagolja a személyes higiéniát, és nem figyel a külső megjelenésre.


biofeedback demencia


Szociális élettől való visszavonulás

Figyelmeztető jel, ha valaki egyre visszahúzódóbb, ha nem folytatja a korábbi tevékenységeit, ha nem keresi mások társaságát, nem figyel a beszélgetésekre. Ez otthon és a munkahelyen is megfigyelhető lehet, izolációhoz vezethet.


Személyiség- és hangulatváltozások

Sokan észrevehetően ingerlékenyebbek lesznek, többet veszekednek, esetleg befelé fordulnak, szorongókká válnak.Mikor keressük fel szakembert?

Ha a fenti jelek közül akár csak hármat is tapasztalt valaki, vagy éppen a családtagok veszi észre, hogy változások álltak be a mindennapi életben, fontos lenne segítséget kérni és felmérni a pontos állapotot, a személy korától függetlenül!


Nem érdemes abban a hamis tudatban ringatni magunkat, hogy mindez az öregedés természetes velejárója, mert a kognitív funkcióink hanyatlásának van egy megfelelő mértéke. Ez valószínűleg nem az a hír amit olvasni akartál a cikkben, de fontos kideríteni, hogy a tünetek hátterében nem áll-e demencia vagy esetleg más testi vagy lelki betegség.


Korai diagnózis birtokában a megfelelő kezelés hatékonyan lassíthatja a folyamatot, csak az életminőséget minél több megőrzésében, ami személy, de a családja szempontjából igen fontos.


Kérjél még ma időpontot konzultációra vagy egy Mini Mentál Teszt elvégzésére!


A teszt használatával ellenőrizhetők a gondolkodási, kommunikációs, megértési és memóriaképességek, a figyelem, a pszichomotoros tempó, az ismeretek mobilizálása, valamint azok károsodása.


Az ergoterápiában Mini Mentál Tesztet alkalmazunk, ha szellemi hanyatlás gyanúja merül fel.


(Mini-Mental State Examination – MMSE)

Az MMSE alkalmazásával felmérhető képességek

Az MMSE számos mentális képesség felmérését teszi lehetővé, például:

• rövid és hosszú távú memória,

• figyelem,

• koncentráció,

• nyelvi és kommunikációs készségek,

• tervezési képesség,

• az utasítások megértésének képessége,

• pszichomotoros tempó,

• az ismeretek mobilizálása.

Az ergoterápia praxisban további tesztek elvégzésére is van lehetőség, mint pl. stressz teszt, ADHD, figyelemzavar.


Felnőtt ADHD, demecia, figyelemzavar felmérő tesztek

Ár: 16.900 HUF per fő, per alkalom


Időpont foglalás: rehab@ergoterapeuta.huGYAKORI KÉRDÉSEK

Összetéveszthető a stressz a demenciával?

A fizikai és érzelmi stressz olyan tüneteket idézhet elő, amelyek összetéveszthetők a demenciával (visszahúzódóvá, dühössé, nyugtalanná válnak, nehezen kommunikálnak másokkal és memóriaproblémákkal küzdenek).


Ha stressz ér, aggódnom kell-e a demencia miatt?

A jelenlegi tudományos kutatásokon alapuló bizonyítékok azt mutatják, hogy bár a hosszan tartó stressz szerepet játszhat a demencia kialakulásában vagy progressziójában, a krónikus stressz nem feltétlenül okoz demenciát.


A súlyos szorongás okozhat-e demenciaszerű tüneteket?

A legfrissebb tanulmányok szerint a szorongás szignifikánsan összefügg a demencia fokozott kockázatával. A szorongás kezelése vagy megelőzése segíthet csökkenteni a demencia előfordulási arányát, de további kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy a szorongás a demencia oka, nem pedig a prodróma.


Okozhat-e az érzelmi trauma demenciát?

Számos tanulmány rámutatott arra, hogy egy különösen traumatikus esemény növelheti a demencia kockázatát. A krónikus vagy ismétlődő stresszhez kapcsolódó életeseményeket tartósságuk vagy ismétlődésük jellemzi.Források66 views

Comments


bottom of page