top of page

Az élet szabályai - egy ergoterapeuta jegyzetei - biofeedback - neurofeedback


Ez a pillanat is elérkezett, itt a nyár vége, hamarosan beüthet a szezonális depresszió. Ezt a posztot, főképp azoknak ajánlom, akiknek jól esne egy kis szupport, egy kis figyelmeztetés, pár gondolatébresztés, hogy az egészség után, még mi fontos az életben. A gondolataimat összegyűjtöttem hat pontban. Remélem segít rendszerezni az előtted álló kihívásokat és kivitelezni a jövőbeli terveidet! Jó olvasást kívánok!

1. Legyél a magad tanácsadója!

Mindenkiben ott lakozik a bölcsesség forrása. Ezt hívják intuíciónak. Az intuíciódra hallgatni, egy lassan megtanulható folyamat.


 

2. Soha ne adj kölcsön, hacsak nem állsz készen lemondani róla!

Erről a pontról nemigen szoktak beszélni, majdnem hogy tabu, pedig milyen fontos! Igen keserű pillanatokat tud okozni, ha nem készülünk fel rá, például ünnepek előtt. Ha pénzt adnál kölcsön, vagy bármi mást, ne tedd; hacsak nem vagy felkészülve arra, hogy elvész, elfelejtik, nem adják vissza. Ha korábban már jártál így, akkor ne adj kölcsön. Amennyiben az a bizonyos kölcsönadandó bármi sokat jelent számodra, vigyázz rá! Ha egy bizalmasod fordul hozzád és értékeled a barátságot vagy a kapcsolatot, bármit is adsz kölcsön, beleértve a pénzt is, ne számíts arra, hogy visszakapod - ha mégis visszakapod, az bónusz.


 

3. Legyél rugalmas a gondolkodásodban!

A megfelelő gondolkodásmódról itt írtam korábban. Amint a gondolkodásod megmerevedik és nem formálódik, elvesztetted a csatát. Ha úgy gondolod, hogy mindenre megvan a válaszod, akár el is köszönhetsz a terveidtől. Az alkalmazkodás a kulcsszó.


 

4. Fogadd el magad!

Na, ez mereven klisé szlogen, tudom. De! Légy tudatában, hogy nem mehetsz vissza és nem változtathatod meg a múltat, ezért azzal kell dolgoznod, amid van.


Nem kell azonnal megváltoznod, vagy a tökéletességre törekedned. Éppen ellenkezőleg. Csak fogadd el magad abban a pillanatban, abban a szituációban. Ez azt jelenti, hogy el kell fogadnod az összes érzelmi gubancot, a rossz részeket, a gyengeségeket és minden mást. Ez nem azt jelenti, hogy mindennel elégedettek vagyunk magunkkal kapcsolatban, vagy azt, hogy lusták leszünk, hanem hogy kezdetben elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és erre építünk.


Ha nehezedre esik az elfogadás, menj el most azonnal és vegyél magadnak egy gyönyörű virágcsokrot. Jól olvasod, magadnak. Tedd egy szép vázába, helyezd lehetőleg egy olyan helyre a lakásban ahol mindig szem előtt van. Akárhányszor ránézel a csokorra, pozitív érzésed lesz! Egy próbát megér, nem gondolod?


 

5. Ahogy öregszünk, nem feltétlenül leszünk bölcsebbek.

Én személy szerint - hamarosan 50 - fontosnak tartom kiemelni ezt az 5. pontot. Mindenkinek ajánlom, tiszta szívből, fontos ezzel tisztában lenni!


Van egy mondás, hogy ahogy öregszünk, bölcsebbek leszünk; ez nem igaz. Továbbra is ostoba hibákon csúszhatunk el és még mindig követhetünk el hibákat. Csak új hibákat, másokat mint korábban vagy fiatal korunkban. Tanultunk a tapasztalatokból, és lehet, hogy nem követjük el újra ugyanazokat a hibákat, de van egy teljesen új, friss savanyúságos üveg, amely csak arra vár, hogy megbotránkozzunk és beleessünk. A titok abban rejlik, hogy fogadd el, és ne ostorozd magad. A szabály valójában a következő: légy kedves magadhoz, amikor "elrontasz" dolgokat. Légy elnéző, és fogadd el, hogy mindez az öregedés része, a bölcs rutin az alkalmazkodás és a felkészülés.


 

6. Tudd, mi számít és mi nem!

Az ittlét számít. A ma, a most. A kedvesség és figyelmesség számít. Számít, hogy minden egyes napot úgy éljünk meg, hogy nehogy valakit komolyan megsértsünk vagy megbántsunk. Számít, ha valami hasznosat csinálsz az életedben. Van néhány dolog ebben az életben, ami fontos, és egy csomó dolog, ami nem. Például a legújabb technológiát megszerezni nem a legfontosabb.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett, kérlek küld tovább családtagjaid vagy barátaid részére. Hátha így több mindenkinek tud segíteni a poszt.


Jó egészséget kívánok!

Neri

Biofeedback Neurofeedback tréner48 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page