top of page

Fülzúgás - Tinnitus


Fülzúgásról (tinnitus) akkor beszélünk, amikor a páciens olyan egyszerű hallási érzésekről számol be, melyek nem hozhatók oki kapcsolatba külső hangforrással. Jelentkezhet csak egyik fülben, vagy mindkettőben. Lehet állandó, vagy visszatérő jelenség.


A fülzúgás változatos lehet: van aki magas hangot, valaki mélyebb susogó hangot hall, sípolót vagy lüktető, pulzálóan ritmusos hangot, de van aki elektronikus hangot írt le. Ami közös minden fülzúgásban érintett személynél, hogy pszichésen kimerítőnek, idegesítőnek és fizikálisan is fárasztónak találja a legtöbb ember. A páciensek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, zavarják a nyugodt pihenést, tanulást, munkavégzést.


Fontos kiemelni, hogy ez nem betegség, hanem egy tünet. Oka egy komolyabb betegség vagy egy jelentéktelen füljárati elzáródás is lehet.

A tinnitus okai:

Izomeredetű fülzúgás (tinnitus)

Fülzúgás oka izomeredetű, éreredetű, vagy idegi alapú is lehet. A kiváltó ok lehet izomeredetű: pl a lágyszájpadban található izmok rendszeres hirtelen rángása. Okozhatja a fülközépizmok rángása, amit a betegek rendszerint zümmögésnek, lepkeszárnyverdesésnek írnak le.


Ér eredetű fülzúgás (tinnitus)

Ér eredetű fülzúgásnál a hanghatás párhuzamosan észlelt a szívdobbanásokkal. Okozhatja valamelyik nagyobb ér kitágulása, ahol a tágulatban keletkező örvényeket hallja a beteg, okozhatja a gyulladt középfül nyálkahártyájában kitáguló erek fokozott véráramlása is.


Idegi okok a fülzúgás (tinnitus) mögött

Fülzúgás (tinnitus) oka lehet a hallórendszer idegi elemeinek sérülése, működési zavara is. Eredményezheti a vérszegénység, alacsony vérnyomás is. Lehet a tünete egyes hallópályákat érintő daganatos elváltozásoknak is.


Az évek múlásával az idegrostok száma is jelentősen csökken, ez pedig hozzájárulhat az idősebb korban megjelenő fülzúgáshoz. A hallás folyamatában szintén fontos szerepet játszó szőrsejtek károsodása azonban már fiatalabb korban is bekövetkezhet, rendszerint zajártalom következtében.


A fülzúgás kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, stresszes életmód, a magas-, vagy alacsony vérnyomás betegség és az érszűkület is. Bizonyos gyógyszerek is előidézhetik: antibiotikumok, a rosszindulatú, daganatos betegségek gyógyításban használt készítmények, vagy vizelethajtók szedése mellett is kialakulhat fülzúgás, emellett gyakran jelentkezik poszttraumatikus stressz-szindrómás betegeknél is. Bármilyen okból kialakuló belsőfül-vérellátási zavar hatására is létrejöhet, gyakran halláscsökkenés mellett.


A fülzúgást hirtelen hanghatás is kiválthatja, egy hangos durranás, koncert, vagy balesetből fakadó hang. Néhány gyógyszer is közre játszhat a fülzúgás megjelenésében, kivizsgálás előtt ezért írjuk össze a rendszeresen szedett készítményeket és a recept nélkül kapható szereket, táplálék kiegészítőket is.


Jegyezzük fel, ha a közelmúltban valamilyen balesetet szenvedtünk, a fejet, vagy a nyakat sérülés érte, vagy műtéten estünk át. Az is fontos információ lehet, hogy fogyasztunk-e rendszeresen koffeint, vagy alkoholt, dohányzunk-e, mennyi folyadékot veszünk magunkhoz naponta, illetve sok stressz ér-e a mindennapokban. Ha készült bármilyen laborvizsgálat, képalkotó vizsgálat a közelmúltban, annak eredménye is fontos lehet.


Rövidebb ideje fennálló fülzúgás hátterében különböző okokból kialakult vérellátási zavar állhat, ezért itt a kezelés során rendszerint keringésjavítókat kap a páciens. A kellő folyadékbevitel minden időszakban fontos. Ha a páciens hajlamot mutat rá, akkor a kezdeti időszakban is ki lehet egészíteni jó hatásfokú -nem gyógyszeres- kezeléssel a keringésjavítást!


Ha a gyógyszeres kezeléssel sem érünk el érezhető javulást, akkor alternatív kezelési módok is szóba jönnek. A mágneses terápia vagy a neurofeedback, biofeedback (például HRV) kezelés továbbra is jó alternatíva lehet, de fontos tudomásul venni, hogy 4-6 hetes, két naponta történő kezeléstől várhatunk csak általában javulást!


Sajnos sem a gyógyszeres, sem az alternatív lehetőségek alkalmazása nem garancia arra, hogy a páciens tünetmentessé váljon, de a részletes anamnézis felvétel segítheti a szakembert a leghatásosabb kezelésmegválasztásában.


A neurofeedback kezelésekkel nagyszerű eredményeket lehet elérni. A kezelésről egy rövid összefoglalót itt olvashatsz.


A tinnitus leginkább az inger felvételével és feldolgozásával van összefüggésben. Az agy azon területei, ahol ezeknek az információknak az átadása, átalakulása történik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének.


Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van. A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős, és hosszabb ideig fennáll, akkor megszűnése után is megmaradhat az általa kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is.


Ha előfordult már, hogy akár csak egy napig is, de tartósan fülzúgást tapasztalátál, akkor érdemes betartani a következő óvintézkedéseket: 1. Tartós lelki nyomás vagy valamilyen trauma esetén próbálj meg lassítani. Iktasd ki a plusz stresszforrásokat, enyhítsél a Rád nehezedő kötelezettségeken.


2. A lelki védelem mellett a fület is óvni kell az erős zajoktól, kiváltképp a stresszes időszakokban. Ehhez a legjobb megoldás a füldugó. De csak akkor, ha nagy a zajterhelés. Tinnitusz esetén tartós viselete felerősítheti a belső zajt.


3. Kerüld a közvetlenül a hallójáratba helyezhető fülhallgatókat, és ha észreveszed, hogy egy hangforrás zavar a koncentrációban, mindenképp enyhítsél a hangerején, próbáld kiiktatni.Az utóbbi években a 20-30 évesek között megduplázódott a fülzúgásban szenvedők száma, akik körében a betegséget kiváltó okok között a lelki nyomás és feszültség, valamint a fület ért fizikai stressz, azaz a hangos hangforrás áll.


Mint minden stresszbetegségnél, a feszültség okozta tinnitusznál is kell egyfajta szervi gyengeség, egyéni hajlam ahhoz, hogy a tartós nyomás épp a hallószervek működését zavarja meg. Egyre több fiatalnál ez a probléma, mert érzékszerveiket rengeteg inger éri, és stresszhelyzetben a legterheltebb szervek mondják fel elsőként a szolgálatot.


Egy lelki trauma vagy tartós feszültség miatt agyunk szűrőfilterei összeomolhatnak.


A külső hangzavarból egy állandó belső zaj lesz, amely hónapokig, sőt évekig is befészkelheti magát fülünkbe. A tinnitusz következtében pedig a szorongás egyre nő, romlik a koncentrációs készség és a stressztűrő képesség. Végül e tünet, egy önmagát generáló ördögi körbe csap át, amely, ha nem állítják le időben, akár depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz is vezethet.


Épp ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni a problémával. Már kétnapi folytonos fülzúgás után szakértő segítsége szükséges, ugyanis minél előbb keressük fel, annál könnyebb kideríteni tinnitusunk személyes hátterét.


A neurofeedback kezeléssel nagyszerű eredményeket lehet elérni a fülzúgás esetében, a stresszel és a szorongással kapcsolatban egyaránt. Amennyiben alkalmanként, újra és újra visszatérő fülzúgásod van, illetve hetek-hónapok óta fennálló és nem szűnő panaszok állnak fenn, kérjél mihamarabb időpontot kivizsgálásra-konzultációra!


A biofeedback-neurofeedback kezelések a páciens szakorvosával történő egyeztetés után, adott esetben a kezeléssel párhuzamosan történik, mint kiegészítő terápia. Szakorvosi terápiás kezelést nem helyettesít!

48 views
bottom of page