top of page

Hogyan tudsz segíteni, ha látod, hogy valaki szomorú, szenved vagy gyászol?


pszichológia ergoterápia segít ha valaki szenved
Hogyan tudsz segíteni, ha látod, hogy valaki szomorú, szenved vagy gyászol?

Mindenki körül van valaki, aki gyógyulni próbál. Néha tudunk róla, néha ez a személy titokban tartja a szenvedést és a gyógyulást is.


De hogyan segíthetünk egy szerettünknek a gyógyulásban?


A mi szívünk is megszakad, ha valakinek, akiről tudjuk, hogy fáj, szomorú vagy épp gyászol és mégis keményen próbál mosolyogni.


Hallgasd meg, figyelj és beszélj kevesebbet. Ne próbálj motiváló előadó lenni. Nem. Ez nem így működik. Az a személy több mint valószínű, hogy sok mindent kipróbált és belefáradt ezekbe az otthoni/szakszerű gyógymódokba. Maradj mellette csöndeben és csak hallgass.


Ne becsüld alá a fájdalmát. Mindannyian különböző lelkek vagyunk. Igen, ha veled történt volna, nem vesztegettél volna rá annyi napot, hetet, hónapot... Igen, a másik barátod egy hét alatt túljutott rajta... De a fájdalom különböző módon hat ránk. Ne ítélkezz más szenvedése felett. Ne nevezd túl lágynak vagy túl érzékenynek. Csak próbáld megérteni azt a fájdalmat, amelyen épp átél az illető.


Ne erőltesd a mosolyt vagy a nevetést. A legrosszabb, amit egy szenvedő emberrel tesznel, ha azt hiszi, hogy ha valaki mosolyog vagy nevet, az egyenlő a gyógyulással. Nem. Akik például éjszaka öngyilkosságot követnek el, mind mosolyogtak és nevettek korábban azon a napon. A gyógyulás, mosoly és nevetés nélkül is elkezdődhet. Ne erőltess semmit. Ha az illető csendben akar ülni a lépcsőn, csak ülj mellé... és ha beszél a fájdalmáról, hallgasd meg.


Adj szeretetet. De ne adj együttérzést. Ettől tudatosabb lesz. Elkezd bujkálni. Elkezdi hamisítani az érzéseit. Ugyanúgy viselkedj vele, ahogy eddig is természetes volt. Tudasd vele, hogy a rossz időkben törődsz vele, de te, továbbra is ugyanaz a személy vagy.


Tartsd életben ennek a bizalomnak a méltóságát. Ne oszd meg a történetüket, szenvedéseiket senkivel, még a legjobb barátoddal, még anyukáddal sem. Nem számít, mi a szándékod a megosztással, csak ne tedd. Nagy bizalom kell ahhoz, hogy valaki megosszon egy bensőséges fájdalmat. Kérlek, ne törd meg ezt a bizalmat. Ez javíthatatlanul összetöri azt az embert.


Remélem a fenti sorokkal tudtam segíteni. Köszönöm az olvasást! Köszönöm, hogy elolvastad és szeretnél segíteni egy körülötted élő személynek.


Ölellek, Neri

21 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page