top of page

Vizelettartási probléma - kismedencei biofeedback a megoldás!


kismedencei biofeedback, vizelettartási probléma, inkontinencia
Kismedencei biofeedback - vizelettartási inkontinencia esetén az egyik leghatásosabb kezelési módszer.


Az inkontinencia gyakori és nagyon kellemetlen probléma, mely többségében a nőket érinti. A tünet lehet egészen enyhe, mikor például tüsszentés hatására egy-két csepp vizelet akaratlanul távozik, de lehet súlyos is, amikor hirtelen, kiszámíthatatlanul jelentkezik sürgető ürítési kényszer és már nincs idő elrohanni a mosdóba. Az akaratlan vizeletvesztés bármely életkorban kialakulhat, és a felnőtt nők 60-80%-a él meg ilyen panaszokat rövidebb vagy hosszabb ideig élete egy szakaszában.


Az inkontinencia kialakulásának számos oka lehet, bár az esetek jelentős részében a kismedencei izomzat meggyengülése, elvékonyodása áll a háttérben. „Ahhoz, hogy közelítsünk az eredeti állapothoz, vagy legalábbis oly mértékben érjünk el javulást, hogy a kellemetlen tünetek enyhüljenek, meg kell erősíteni az izomzatot. A kismedencei izmok edzése sajnos nem olyan egyszerű, és ezt gyakran érzékelik a gyógytornára vagy intimtornára kitartóan járó, de javulást nem tapasztaló hölgyek".


A vizelet inkontinencia hátterében számos probléma állhat, de bármi is a kiváltó ok, egy biztos: ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek, az izomzat eredeti állapotának visszaszerzésére is törekedni kell. A kismedencei izmok edzése egyáltalán nem egyszerű, de van egy módszer, ami segíthet a vizelettartási problémákon. Forrás: Dr. Pácsa Szilvia


Ebben a cikkben, a Biofeedback és Neurofeedback Tudományos Akadémián októt kollégám, Dr. Pácsa Szilvia írását szeretném megosztani. Egy nagyszerű kis összefoglaló a kismedencei biofeedback kezelésről.KISMEDENCEI BIOFEEDBACK

A biofeedback egy olyan speciális módszer, ami a kismedencei torna hatékonyságát ugrásszerűen javítja. „Az eljárás során apró érzékelőket helyezünk el a hasfalon, illetve a hüvelyben, és így figyeljük az izmok mozgását. Egy kezelés 20 percig tart, és semmilyen fájdalmat nem okoz, bár a végére az erős koncentrálás és az aktív izommunka eredményeként egy jóleső fáradtság jelentkezhet. A kismedencei biofeedback lényege, hogy a páciens kényelmes pózban, felöltözve, a szakember utasításait követve összehúzza és ellazítja izmait, miközben az egész folyamatot egy képernyőn követi. A tapasztalatok szerint villámgyorsan, 5-10-15 perc, maximum 1-2 foglalkozás alkalmával tökéletesen beazonosítja mindenki, hogy mit kell mozgatnia, hisz a kijelzőn látja, hogy melyik mozdulat mit vált ki a testében."


A módszerrel nagymértékben javítható az inkontinencia. 6-8 kezelés után a köhögésre és a tüsszenésre jelentkező inkontinenciával érkező páciensek tünetei akár teljes mértékben megszűnnek. „A biofeedback lényege, hogy az érzékeny szenzorok segítségével az ember számára tudatossá válik testének működése, megismeri önmagát. Ha valaki megtanulta a kismedencéjének a működtetését, bármikor képes ezt a tudást, ezt a megismerést kiterjeszteni teste más részeire is."


A kismedencei izmokat panaszmentessé válva is érdemes edzeni, szükség esetén akár megnyújtani a biofeedback alkalmazását, hogy az újonnan kialakított működési szabályozás, az idegrendszer-izomzat együttműködése rögzülhessen. Így válhatnak az eredmények tartóssá.Amennyiben vizelettartási problémákkal küzdesz, keress bizalommal. Időpont foglaláshoz küldjél egy üzenetet a kapcsolat menüpontban.


66 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page