top of page

Ergoterápia, Biofeedback, Lifestyle Medicine - Interjú Dr. Császár Gabriella Edittel.

Nem titok, hogy az ergoterápián belül, szívem csücske a biofeedback és a lifestyle medicine. Ebben a cikkemben egy kiemelten érdekes interjúval készültem Nektek.


Az ergoterápia, a biofeedback - neurofeedback és az életmód orvoslás (Lifestyle Medicine) kapcsolatáról kérdeztem Dr. Császár Gabriellát - a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Zalaegerszegi Képzési Központjának adjunktusát, képzési igazgatóját.



ergoterápia biofeedback
Dr. Császár Gabriella Edit - a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar - Zalaegerszegi Képzési Központjának adjunktusa, képzési igazgatója.



ERGOTERÁPIA BSC KÉPZÉS - KEZDÉS

Mikor és minek apropóján született meg a döntés, hogy elindul Magyarországon az Ergoterápia BA/BSc képzés?

2021-ben indult az első Ergoterápia BSc képzés a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában, az új szakirány létesítésének és indításnak engedélyeztetése után, az ápolás és betegellátás alapszak egyik új szakiránya lett. Ennek előzménye, hogy az Európai Unió támogatásával egy Joint Action program keretében lehetőséget kaptunk, hogy hazánkban is két szakember elvégezze az Occupational therapist BSc képzést, mely tematikát felhasználva alakítottuk ki a szakirányt. A környező országokban mindenhol van ilyen szakember, általában BSc végzettséggel rendelkeznek.


 

ERGOTERÁPIA KÉPZÉS - KÖVETELMÉNYEK

Milyen személyes, karakter illetve alap követelményeket igényel az Ergoterápia képzés?

Az ergoterapeuták szerepe a beteg számára fontos önellátási, produktivitási és szabadidős tevékenységek területén a testi, szellemi, szociális vagy pszichikai problémák, funkciózavarok, károsodások felmérésére, dokumentálására, ergoterápiás kezelési terv készítésére és rehabilitációs programok kivitelezésére. Ezért a szociálisan érzékeny, segítőkész, mellette kreatív jelentkezők érdeklődését várjuk, akik a károsodással, fogyatékossággal élő, tevékenységükben akadályozott embereken képesek segíteni.


 

ERGOTERÁPIA KÉPZÉS - FELÉPÍTÉSE

Mesélne nekünk az itthoni Ergoterápia képzésről? Pontosan mi a képzés felépítése?

Ez egy négy éves képzés. Az ápolás és betegellátás alapszakon közös tematika szerint haladnak az első 3 félévben a gyógytornász, mentőtiszt, dietetikus, ápoló, szülésznő hallgatókkal, majd a 3. félévben már néhány tantárgy specifikus, mint például az ergoterápiás betegvizsgálat. A 4. félévtől klinikumot és szakspecifikus tantárgyakat hallgatnak, így gyermekgyógyászati, neurológiai, mozgásszervrendszeri, belgyógyászati ismereteket és az ezekhez kapcsolódó ergoterápiás ismereteket. Tanulmányaik során a rehabilitáció kiemelt jelentőséget kap, annak minden szegmense, így az orvosi rehabilitáció, technikai rehabilitáció, a környezeti akadálymentesítés, a megváltozott munkaképesség kérdésköre. A 4. félévtől kezdve minden félév végén van klinikai gyakorlat, az utolsó félév teljes időszaka klinikai gyakorlat.


 

ERGOTERÁPIA SZAKIRÁNYOK

A képzésen belül van lehetőség szakirányok kiválasztására? Mire szakosodhatnak a leendő Ergoterapeuták?


Erre nincs jelenleg lehetőség, alapdiplomát szereznek, de rehabilitációs MSc képzésben folytathatják tanulmányaikat. Alapdiplomával minden életkorú páciens rehabilitációs ellátásában közreműködhetnek, a csecsemő-kisgyermekkortól az idős korig, számos klinikumban.




Ergoterápia Biofeedback Neurofeedback Kapcsolata
Ergoterápia Biofeedback Neurofeedback Kapcsolata


ERGOTERÁPIA - BIOFEEDBACK - NEUROFEEDBACK KAPCSOLATA

Nyugaton főképp Ergoterapeuták dolgoznak biofeedback és neurofeedback módszertanokkal. Ez a magyarországi képzési rendszerben is kapott helyet?


Igen, a rehabilitációban, például a testtartás javításában, a perifériás bénulás vagy gerincvelő sérült betegeknél a neuromuscularis reedukációban.


 

ERGOTERÁPIA - MÓDSZERTAN VÁLASZTÁS/AJÁNLÁS

Itthon gyógytornászok a kismedencei biofeedback módszertant ismerik legfőképp és használják. Ön szerint egy Ergoterapeuta melyik módszertannal tudná a legjobban támogatni a mindennapi munkáját?


Mindkét szakember tudná használni a poszturális kontrollt segítő vagy akár a szenzomotoros tréninget biztosító és arról visszajelzést adó eszközöket vagy a mozgás-, koordináció- és egyensúly fejlesztését biztosító neurofeedback eszközöket. Az ergoterapeuta, mivel alapvetően a kéz, a felső végtag funkcióival foglalkozik, így pl. stroke után vagy perifériás idegrendszeri érintettség után vagy akár rheumatoid arthritis miatti kézérintettség esetén a mozgásfunkciók kontrollálását biztosító eszközöket jól beépítheti a kezelésbe. A neuromuscularis reedukáció a funkcionális tevékenységek során szintén alapvető lehet az ergoterápiában. Traumás agysérülés esetén a kognitív fejlesztést biztosító neurofeedback eszközök szintén jól használhatóak.


 

ERGOTERÁPIÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIA

Ön mit gondol a biofeedback, neurofeedback módszertanról mint kiegészítő terápia/tréning?

Az ergoterápia szakterületén, a rehabilitációban teljesen elfogadott és ismert, így nagyon jó lenne széles körben használni hazánkban is. Jelentősen segítheti a szakember munkáját, hiszen objektív visszajelzést ad a páciensnek és a kezelőnek a rehabilitáció során.


 

ERGOTERÁPIA - LIFESTYLE MEDICINE KAPCSOLATA

Napjainkban egyre nagyobb teret kap az életmódorvoslás, a Lifestyle Medicine gyakorlata. Ön hol látja illetve látja-e ennek a kiegészítő terápiának a helyét az Ergoterápián belül?


Mozgásszervrendszeri és kardiovaszkuláris szempontból is jelentős probléma az ülő életmód, az inaktivitás, az infokommunikációs eszközök előtti rossz pozíció. A biofeedback új lehetőséget adhat a számítógép függőknek a mozgásra, a jó testhelyzet beállítására, vagy akár a stresszmenedzsmentre is.


 

ERGOTERÁPIA - PERSPEKTÍVÁK

Az egészségügyi szférán belül melyik szegmensben (privát, állami), milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak a végzett Ergoterapeutáknak?


Az ergoterapeuták a munkaerőpiac számos területén foglalkoztatottak Európában. Az ergoterapeuta minden korú és minden típusú fizikai, pszichikai és mentális károsodásban szenvedő emberrel foglalkozhat akár egyéni kezelésként, akár team-munkában, így akár az állami vagy a privát szférában. Az alkalmazási terület lehet kórház, klinika, járóbeteg-ellátó és rehabilitációs intézmény, fogyatékkal élők otthona, pszichiátriai és szenvedélybetegek intézményei, nevelőintézet, idősgondozást nyújtó intézmények. Emellett dolgozhat az egészségbiztosításban, védő-és védett munkahelyeken, otthoni szakápolásban, óvodákban, (speciális) iskolákban, fejlesztő központokban, börtönökben, segédeszközöket gyártó cégeknél, de lehet oktató vagy tanácsadó is, tarthat szakmai tréningeket / tanfolyamokat az ipar területén, közreműködhet reintegrációs vizsgálatokban.


 

ERGOTERÁPIA JÖVŐJE

Az Egoterapeuta szakma nemigen ismert, Ön mit kíván e nemes szakma számára? Mi jusson az emberek eszébe amikor Ergoterápiára gondolnak?


Azt kívánom, váljon ismertté a szakma mind a rehabilitációban, mind az oktatásban. Mindenki el tudja képzelni, milyen érzés lehet kiszolgáltatottá válni a mindennapi tevékenységeink során, például öltözködés, fürdés, toalett-használatnál valaki segítségét kérni, ráutalva élni, vagy milyen nehézségeket okozhat kerekesszékben a konyhapult vagy akár a munkahely megközelítése, az ottani feladatvégzés. Mennyivel javulhat az életminőség, ha önállóak vagyunk a napi tevékenységeinkben, még akkor is, ha más módon vagy adaptációkat használva végezzük el azokat. Mivel a napi tevékenységek kivitelezésében sokszor egyszerű tanácsokkal, módosításokkal tud segíteni a szakember, így váljon ismertté minden érintett számára a szakma létezése, szerepe, s a fiatalok is ismerjék meg, hogyan tudnak ebben a segítő szakmában dolgozni.


 

Köszönöm szépen a figyelmet és hogy elolvastad a cikkemet. Ha felkeltettem az érdeklődésed az ergoterápia, a lifestyle medicine vagy a biofeedback neurofeedback módszertanok iránt, várlak szeretettel az alábbi weboldalakon.


OKTATÁS: BioNeuro Akadémia - www.bioneuroakademia.com

ESZKÖZÖK, GÉPEK: BioNeuro Medical - www.bioneuromedical.com

KEZELÉSEK, TERÁPIA: BioNeuro Praxis - www.bioneuropraxis.com


26 views
bottom of page