top of page

6 módszer a negatív gondolatok leküzdésére - pszichológia és biofeedback


Ebben a posztban megosztok hat egyszerű módszert - személyes tapasztalatok - amit az olvasás után azonnal elkezdhetsz használni.

Kategória: pszichológia, biofeedback



neurofeedback pszichológia
Pszichológia Mindenkinek - Negatív gondolatok ellen


Mentális hozzáállásunkon keresztül szemléljük a világot. Ha ez a hozzáállás túlnyomórészt negatív, akkor mindenre hatással lehet, beleértve az egészséget, a karriert és a családot. Ezenkívül a negatív gondolkodásnak spirális hatása is lehet, mely még több negatív gondolkodást vonz.


Egyszerű technikák alkalmazásával idővel megtanulható az egészséges és pozitív gondolkodásmód. Az alábbiakban útmutatást adok Neked a kezdéshez. Eszközöket illetően csupán egy kis füzetre - legjobb ami zsebben, táskában is elfér - és egy ceruzára vagy tollra, lesz szükséged.



1. Napi negatív gondolati idő

Ez furcsán hangzik, tudom. De! A negatív gondolkodás feletti irányítás megszerzésének paradox stratégiája az, ha napi 10 percet rászánunk a negatív gondolatok áttekintésére. A negatív gondolkodási időt minden napra tervezzük be. Ha a nap folyamán negatív gondolataid támadnak, írd le és másnap, a napi negatív gondolkodási időd során nézd át újra.


Gondold végig, hogy pontosan miért jutottak eszedbe ezek a gondolatok, jegyezd le magadnak. Amennyiben a negatív gondolatok lejegyzetelését napi szinten folytatod és néha-néha visszaolvasod amit írtál, észre fogod venni, hogy elhalványulnak a negatív gondolatok. Még az is lehet, hogy meg fogsz lepődni magadon: Jé, egy hete én ezt gondoltam?




2. Cseréld le a negatív gondolatokat

A negatív gondolatmintákat nem győzzük le, hanem helyettesítjük. Legtöbbünk számára ezek a negatív gondolati minták megszokott idegpályák. Leegyszerüsítve ez azt jelenti, hogy megszoktad a gondolataidat és mivel újra és újra gondolsz rájuk automatikusak lettek.


Négy egyszerű lépés mely segítségedre lehet:


1. Figyeld meg, hogy mikor kezdődik a negatív gondolat. Milyen napszak? Hol vagy? Kik vannak pont akkor körülötted?


2. Fogadd el, hogy ez egy olyan gondolat, amelyet meg szeretnél változtatni. Mond el magadban vagy akár hangosan, hogy ezek a gondolatok nem jók és meg szeretnéd őket változtatni.


3. Fogalmazd meg, miben szeretnél más lenni, milyen más gondolatra cserélnéd le?


4. A pozitív gondolatodat írd le és olvasd fel magadnak.




3. Írj gondolkodás helyett

Írd le, szerinted miért van jelen a negatív gondolatod!?


Írd le a pillanatnyi környezetedet (ki van körülötted, épp mit csináltál) és a lehető legpontosabban fogalmazd meg a negatív gondolatodat. Minden részlet fontos! A lehető legrészletesebben fogalmazz.


Például: Milyen ruha volt rajtad a negatív gondolatodban? Sütött a nap vagy milyen volt az időjárás? Kikkel volt kapcsolatos a gondolat? A szoba vagy a környezeted pontosan hogy nézett ki?


Az írás versus gondolkodás segít kitisztítani az elmét, és ha látod a szavakat papíron vagy képernyőn, könnyebb megérteni és továbblépni. A legtöbb ember számára a negatív gondolat valami, amit nem tudnak megfogalmazni, csak egy érzés. Szánj rá időt és gondold végig. Ha nem tudod, hogy mi az a rossz, akkor megváltoztatni sem tudod.




4. Legyél tudatos

Tegyél tudatos erőfeszítést annak érdekében, hogy olyan dolgot találj, amelyet szeretsz csinálni és értékelni is tudsz. Írd le az öt legkedvesebb hobbidat, tevékenységedet. Bármi számít! Csak légy őszinte magaddal. Ha a legkedvesebb napi "teendőd" az, hogy elmész nasi csokit vásárolni, akkor ezt írd le.


A negatív gondolatok elleni küzdelem helyett tudatosan fordulj a jobb érzések irányába. Ennek egyik hatékony módja, ha beszélsz (lehetőleg hangosan) magadhoz arról, amit szeretsz és értékelsz. Eleinte nehezebb lesz mint gondolnád, de meglátod, jól fog esni!


Példák (mosolyogni ér!):

"Imádom, ahogy ma ízlik a kávé."

"Milyen kényelmes ez a szék! Ha hátra dőlök, nem nyomja a hátamat."

"Olyan kellemes a mai időjárás, pont az én hőmérsékletem".

"Milyen finom ez az alma, hámozva jobban esik megenni".




5. Tegyél fel magadnak néhány nehéz kérdést

1. Mit kapok a negatív gondolatoktól? Mi a jutalom nekem?

2. Mit veszítek, amikor eluralkodik rajtam a negatív gondolat?

3. Mit nyerek a pozitívabb gondolkodással?

4. A múltamban mi késztetett a negatív gondolkodásra?

5. Most mit csináljak? Mihez lenne kedvem?




6. Kvantumprogramozás

Húsz éve szinte minden reggel elvégzek egy folyamatot, amelyet "kvantumprogramozásnak" hívok. Ez azt jelenti, hogy minden reggel, amikor felébredek, időt szánok arra, hogy meditáljak és arra a személyre összpontosítsak, aki lenni szeretnék és az életminőségre, amelyet élni szeretnék. Ha most megpróbálod elképzelni ezt a napi rutint, lehet hogy egy hosszú macerás "dolgot" látsz magad előtt. PEDIG NEM! Bőven elég 30-60 másodperc. Természetesen ha tovább tart, az sem baj!


Határozz meg magadnak minden napra legalább két fontos célt, hogy lendületet adj a napodnak. Ha tudod mit akarsz, és naponta elvégzed a kitűzött célt, a negativitás elhalványul.


Tetszett a bejegyzés? Itt olvashatsz további cikkeket a pszichológia és a biofeedback témakörben.


Együttműködő partnerünk az ADHD teszt cikk megírásában a BioNeuro Akadémia és a BioNeuro Medical.




286 views
bottom of page