top of page

Életmód Orvoslás - Neurofeedback - Stressz kezelése természetesen.


A mai cikkben a stressz és a stresszkezelés témakörét járjuk körül (az életmód orvoslás és a neurofeedback kapcsán), természetesen egy mindenki számára elérhető és lehetséges megoldással.ergoterapeuta stresszkezelés biofeedback neurofeedback
Stressz kezelése természetesen - életmódváltás, lifestyle medicine.

Mi a stressz?

Mit tegyünk stressz ellen?

Mik a súlyos stressz tünetei?

Mik a potenciális stresszforrások?

Hogyan történik a helyes stresszkezelés?


Stresszes életet élsz? Mennyire?

Mi az oxidatív stressz jelentése?

Milyen tüneteket okoz a stressz?

Egyáltalán mi a stressz definíciója?


Hogyan hat a stressz az egészségügyi állapotunkra?

Mi a különbség a pozitív és a negatív stressz között?

Hogyan ítéljük meg az életünket uraló stresszfaktorokat?

Igaz, hogy a túlzott stressz lerövidíti a várható élettartamunkat?


A pszichológiai reakciók mellett milyen jellegű reakciókat vált ki testünkben a stressz?

Milyen stresszkezelési gyakorlatok segítenek, hogy megszabaduljunk a minket terrorizáló stressztől?Kezdjük az alapokkal: mi a stressz jelentése?

A stressz egy olyan jelenség, amelyet mindannyian időközönként átélünk és időközben az ovostudomány konkrétan mérni is tudja. Egy bizonyos szintig teljesen normális, hétköznapi dologról van szó, amit a különféle stresszforrások, azaz stresszorok váltanak ki. Maga a stressz kifejezés egy vagy több olyan állandó, sokszor negatív ingerre adott idegrendszeri válaszreakciót jelent, ami tartós idegesség, hosszabb távon fennálló feszültség formájában jelenik meg. A mindennapi kis mértékű stressz a teljesítményünkre és az egészségünkre serkentő hatással van, ez a pozitív stressz. Azonban a túlzott és az állandósuló stressz, a kellemetlen szorongás, hosszú távon komoly egészségkárosító hatással járhat.Pozitív és negatív stressz

A stressz kis mértékben előnyös élettani hatásokkal bír, nagy mértékben azonban károsítja az egészséget. A stressz pozitív formája az ún. eustressz, ami rövidebb távon képes kihozni belőlünk a maximumot – ezt a stresszt érzik például a sportolók, akikben versenyzés közben tombol az adrenalin. A kellemesen felfokozott hangulatú nyomás ellentétje a negatív stressz, azaz a distressz, ami egy olyan tartósan fennálló állapotot jelent, amikor az emberre nehezedő nyomás frusztrációt, dühöt, félelmet, szorongást vált ki. A súlyos stressz tünetei kellemetlen lelki és testi folyamatokat eredményeznek – ilyen esetben, ha a negatív stressz tartósan fennáll, mindenképpen célszerű segítséget kérnünk stresszkezelés céljából, ugyanis képesek lehetünk megtanulni, hogy a distresszt hogyan alakítsuk át eustresszé. A HRV-Biofeedback egy nagyszerű, hatékony és orvosok által is ajánlott kezelés, melyről itt olvashatsz részletesen.Mi az oxidatív stressz jelentése?

A stresszkezelés témakörében gyakran találkozhatunk az oxidatív stressz kifejezéssel. Mi is az oxidatív stressz? Nos, az oxidatív stressz esetén felborul a szervezetünkben a szabad gyökök - a sejteket, fehérjéket, DNS-t támadó, párosítatlan elektronnal rendelkező molekulák, avagy a sejtanyagcserénk melléktermékei - és az antioxidánsok - a szabad gyökök megkötői – ők maguk is szabad gyökök, ám kevésbé agresszívek, vitaminok és ásványi anyagok - egyensúlya: amikor a sokat emlegetett szabad gyökök megtámadnak egy sejtet, az elveszíti funkcióját és a későbbiekben már képtelen lehet eredeti rendeltetésének megfelelően működni.


Azzal, hogy a szabad gyökök támadják a sejtjeinket, öregítik a testünket: a bőrünket, az idegrendszerünket, a szerveinket. Gyakorlatilag mi magunk „oxidálódunk”. Az egészséges életvitel lényege, hogy a lelki egyensúlyunk fenntartásával, a helyes táplálkozással és a rendszeres testmozgással lassítsuk az öregedést és csökkentsük a szabad gyökök munkássága nyomán bekövetkező krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét. Ehhez kapcsolódik az életmód orvoslás. Angolul lehet hogy hallottál már róla, Lifestyle Medicine. Az orvosok által is ajánlott, bizonyos esetekben kontrollált életmód terápiáról, azaz az életmódváltásról több cikket írtam, itt olvashatsz róluk.


Na de térjünk vissza a „valódi” stressz témaköréhez, nézzük, mi a stressz, mik a stressz tünetei az enyhébb stressz és a súlyos stressz esetében!
Milyen tüneteket okoz a stressz?

  • A stressz érzelmi tünetei: a stressz negatív jelei közé soroljuk a stressz hatására beálló folyamatos, tartós szorongást, az elégedetlenségérzést, bizonyos esetekben félelmet, dühöt vagy haragot, ami hosszú távon csalódottá, motiválatlanná, bizonytalanná és kiégetté tehet minket. A súlyos stressz tünetei közé tartozik az erőtlenség, indokolatlan fáradtságérzet, emésztési zavarok, görcsös izomzat, kézremegés, hirtelen szapora szívverés, sokan a stressz hatására önértékelési zavarral, boldogtalansággal, depresszióval küzdenek.

  • A stressz gondolati (kognitív) tünetei: a súlyos stressz megváltoztatja az ember gondolkodásmódját, sokan a stressz hatására felveszik a fekete-fehér, irreális szemléletmódot, vagy túlzott mértékben általánosítanak, körkörös érvelésbe bonyolódnak, fásultak, pesszimisták lesznek.A pszichológiai reakciók mellett milyen jellegű reakciókat vált ki testünkben a stressz?

  • A stressz testi tünetei: ahogy a fentiekben is írtuk, a stressz tünetei testi változásokat is produkálhatnak. A stressz tünetei közé soroljuk a magas pulzust és a magas vérnyomást, az izomrángást és a remegést, a kapkodó, felületes légzést, ami sokszor mellkasi szorító érzéssel és különféle szív- és érrendszeri rendellenességekkel függhet össze. A stressz következményei közé soroljuk a gyakori vizelési ingereket és az emésztőrendszeri problémákat, mint például gyomorsav-túltermelődés, hasmenés, illetve a stressz tünetei megnyilvánulhatnak alvászavar és csökkent szexuális teljesítőképesség formájában is.

  • A stressz viselkedésbeli tünetei: a súlyos stressz tünetei nem csak lelki/gondolati változások, hanem a viselkedés eltorzulása formájában is megnyilvánulhatnak: sokan a stresszforrást fóbiásan kerülő magatartást vesznek fel, meneküléskényszert éreznek, halogatóvá, zsörtölődővé, mások agresszívvá, konfliktus- és veszélykeresővé válnak. A stressz hatásai közé tartozik az alkohol- és drogfüggőség kialakulása, egyeseknél a stressz öngyilkossági kísérletekhez is vezethet. Krónikus stressz esetében miért ajánlják olyan sokan a neurofeedback kezeléseket? Erről itt olvashatsz bővebben.Stresszfaktorok: mi váltja ki belőlünk a stresszt?

Tartós stressz jelei esetén érdemes időt szánnunk arra, hogy feltérképezzük, milyen okok állnak a minket érő stressz hátterében – ezt megtehetjük egyedül is, de kérhetünk hozzá segítséget szeretteinktől, vagy egy pszichológustól. A stressz okai közé különféle mentális és fizikai tényezőket sorolunk: a stressz mentális okai közé tartozik a párkapcsolati feszültség, a munkahelyi nyomás és konfliktus, a környezetváltozás, mint például költözés, munkahelyváltozás, de stresszfaktor lehet a szakítás/válás, egy hozzátartozó elvesztése, vagy egy súlyos betegség is, ami nem csak testileg, hanem lelkileg is megterhel bennünket.


Szintén jelentős stresszfaktor lehet egy, a pénzügyi helyzetünkben bekövetkezett negatív fordulat, gyerekeknél az ellenséges iskolai környezet, idősödő személyeknél pedig a nyugdíjba vonulás ténye is. Az emberekből tartós szorongást, stresszt válthat ki egy korábbi, feldolgozatlan trauma is – mindez nem csak stresszhez, hanem pánikbetegséghez, generalizált szorongáshoz, vagy akár poszttraumás stressz szindrómához (PTSD) is vezethet.


Sokan a stressz okai közt csak a mentális faktorokat veszik figyelembe, viszont komoly stresszforrást jelenthetnek a fizikai tényezők is: a stresszhormon-szintet megemeli az érzelmi komponensek mellett a mozgásszegény életmód és a helytelen, az emésztőrendszert megterhelő táplálkozás is. Szintén stresszforrás lehet a túlsúly, az emésztőrendszeri problémák vagy az insomnia okozta kialvatlanság. Ha nem figyelünk oda az egészséges életvitelre, a szervezet gyorsabban „eloxidálódik” (oxidatív stressz), az anyagcsere lelassul, egyre több krónikus egészségügyi problémával kell megküzdenünk. A fent felsorolt komponenseket öleli át és kezeli az Életmód Orvoslás, melyről szintén fentebb írtam.A súlyos stressz veszélyei: milyen következményei lehetnek a tartós stressznek?

A tartós, súlyos stressz egyáltalán nem tréfadolog! Amennyiben napi rendszerességgel érzékeljük magunkon a stressz okozta élettani változásokat, haladéktalanul lépnünk kell a stressz ellen – vagy meg kell szüntetnünk a stressz forrást - ezt általában a legnehezebb kivitelezni -, vagy a ami a könnyebb, a helyes stresszkezelés elsajátítása hozza el a stressz elleni védelmet.


A tartós és súlyos stressz szövődményei közé soroljuk a krónikus szív- és érrendszeri betegségeket, leggyakrabban a magas vérnyomás veszélyezteti az egészséget, de kialakulhatnak gyulladásos betegségek, tartós fejfájás, migrén és krónikus fájdalom is. Stressz hatására megváltozhat az étvágyunk, jelentősen lefogyhatunk, de kialakulhat a „stresszevés” nevű rendellenes, túlzó étkezési szokás is.Amennyiben úgy érzed, hogy egyedül nem tudod kezelni a kialakult stresszt és szívesen fordulnál szakemberhez, keresd bizalommal a BioNeuro Medical és BioNeuro Akadémia munkatárását, Chauvin N. Nerellát, aki nem csak biofeedback és neurofeedback kezelésekkel, hanem életmódváltással, életmód terápiával is foglalkozik.


Együttműködő partnerünk a neurofeedback - stresszkezelés cikk megírásában a BioNeuro Akadémia.60 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page